Σε μία καταγγελία που αποτυπώνει πρόβλημα στον τρόπο που η αστυνομία αντιμετωπίζει τον πολίτη προχώρησε αναγνώστης του Αγώνα της Κρήτης, τα στοιχεία του οποίου η εφημερίδα γνωρίζει.
Όπως αναφέρει σε σχετικό κείμενο, έβαλαν στο αυτοκίνητό του δύο κλήσεις ενώ στο σημείο που πάρκαρε στα Χανιά, δεν υπήρχε πινακίδα που να απαγορεύει το παρκάρισμα. Όταν έσπευσε στην αστυνομία για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός, πέραν του γεγονότος αν ήταν νόμιμη αυτή η ενέργεια ή παράνομη, αντιμετώπισε τραμπουκισμούς από τους αστυνομικούς που ολοκληρώθηκαν και με κλήση στο τηλέφωνό του!
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αφού στην εφημερίδα έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες και άλλες παρόμοιες καταγγελίες για τραμπουκισμούς.
Διαβάστε τι αναφέρει:
Καλησπέρα! Ονομάζομαι ******** και κατοικώ στην περιοχή των Δικαστηρίων, όπου τις τελευταίες μέρες διαδραματίζεται καθημερινά ένα “θέατρο του παραλόγου” με την αστυνομία, η οποία επιμένει να μοιράζει πρόστιμα χωρίς να υπάρχει σχετική σήμανση.
Ακολουθεί η “ιστορία” μου:
Στις 22 Ιανουαρίου το απόγευμα και ενώ ετοιμαζόμουν να πάω σε εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, βρήκα πάνω στο αυτοκίνητό μου που ήταν παρκαρισμένο στον δακτύλιο της Πλατείας Δικαστηρίων δύο κλήσεις από την τροχαία. Αφού έλεγξα ότι πρόκειται για το ίδιο όχημα (επειδή καταλαβαίνω ότι γίνονται και λάθη), έψαξα να βρω την πινακίδα που ενημερώνει για την απαγόρευση. Όσο κι αν έψαξα τριγύρω, δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ. Πέραν αυτού, απόρησα για το ότι ήταν ΔΥΟ οι κλήσεις, για στάθμευση διάρκειας μόλις μερικών ωρών (για την ακρίβεια, η μία είχε κοπεί στις 11, και η άλλη στη 1 το μεσημέρι).
Εμφανώς ενοχλημένος, πήγα στο Τμήμα Τροχαίας Χανίων, για να μάθω ποια είναι η παράβαση και γιατί δύο κλήσεις. Οι ιθύνουσες του εκεί Τμήματος Προστίμων μου απάντησαν ότι “δεν χρειάζεται πινακίδα, επειδή με βάση τον κ.ο.κ. απαγορεύεται γενικά η στάθμευση στους κυκλικούς κόμβους”.
Ομολογώ ότι απόρησα, επειδή μένω χρόνια στην περιοχή των Δικαστηρίων και έως τώρα δεν είχε πέσει ποτέ στην αντίληψή μου κάποια σχετική απαγόρευση ή περιορισμός. Με δεδομένο δε ότι πέρα από τον κ.ο.κ. υπάρχει και το λεγόμενο «εθιμικό δίκαιο» ρώτησα και ακόμη περιμένω μια απάντηση: Γιατί τώρα; Τώρα «θυμήθηκε» η Τροχαία ή ο Δήμος να μαζέψουν χρήματα; Μόνο από τα Δικαστήρια ή θα το θυμηθούν προσεχώς και αλλού;
Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα σε όσους διαφωνούν να διατυπώσουν την ένστασή τους εγγράφως, πράγμα που έκανα.
Ενώ λοιπόν συμπλήρωνα τη σχετική φόρμα, με πλησίασε ο αξιωματικός υπηρεσίας, ισχυριζόμενος ότι μπήκα στο Τμήμα ως «παραβάτης», κατά συνέπεια δεν είχα δικαίωμα να διαμαρτύρομαι. (Πραγματικά, τι εκπαίδευση λαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι στη Σχολή Αστυνομίας; )
Του απάντησα ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει πινακίδα, και κατά συνέπεια μέχρι αυτή να μπει έχω το δικαίωμα ν’ αμφισβητώ την παράβαση. Η απάντηση φάνηκε να μην του άρεσε, καθώς απομακρύνθηκε λέγοντας «Η συζήτηση κομμένη». Μια συζήτηση που ο ίδιος ξεκίνησε επιθετικά ζητώντας το λόγο, και αποφάσισε να διακόψει χωρίς να δώσει απάντηση.
Δυστυχώς, η απογοήτευσή μου δεν τέλειωσε εκεί. Το επόμενο πρωί δέχτηκα μια κλήση παρόμοιου περιεχομένου από την τροχαία, κατά την οποία ένας κύριος Βλαχάκης επιχείρησε να μου «ζητήσει τα ρέστα»:
-Εσείς είστε ο κ. τάδε;
-Μάλιστα.
-Έχετε γράψει στο αίτημά σας ότι δεν είναι λογικό να γράφουν πρόστιμα γιατί δεν έχει πινακίδα;
-Μάλιστα.
-Αν έχετε δίπλωμα και άδεια θα γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται.
-Το αίτημα αφορά το ότι δεν υπάρχει πινακίδα στο εν λόγω σημείο, αλλά κατά τ’ άλλα θεωρείτε λογικό ν’ αφήνετε 1 και 2 κλήσεις μέσα στην ίδια μέρα για την «παράβαση» αυτή…
-Καλή σας μέρα, είπε και το έκλεισε.
Απορώ και εξανίσταμαι λοιπόν:
Είναι λογικό και νόμιμο η αστυνομία να παίρνει τηλέφωνο τους αιτούντες τη διαγραφή προστίμου και να τους τραμπουκίζει, στη στιγμή που το να βάλει μια πινακίδα στην πλατεία θα ήταν πολύ πιο απλό και ουσιαστικό;..
Ρωτάω, επειδή στη δική μου -μπορεί φτωχή- αντίληψη δεν υπήρχε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση για την «παράβαση», αλλά μόνο επιθετικότητα, τραμπουκισμός και διάθεση επίδειξης εξουσίας από πλευράς της αστυνομίας!
Αυτή είναι η δουλειά της; Γιατί αυτό το όψιμο ενδιαφέρον; Και πόσο δύσκολο είναι πια να μπει μια πινακίδα;
Η αίτηση ακύρωσης και ο Διοικητής
Οι παραβάτες οδηγοί στους οποίους έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν δικαίωμα εντός τριών ημερών από την ημέρα επίδοσης της κλήσης να μεταβούν στα κατά τόπους αρμόδια τμήματα που ανήκει ο τροχονόμος που τους έγραψε για να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους.
Ο διοικητής του τμήματος της τροχαίας είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν οι αντιρρήσεις του οδηγού-παραβάτη είναι βάσιμες ή όχι. Σε περίπτωση που είναι βάσιμες ο διοικητής έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το πρόστιμο και να επιστρέψει πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή ακόμη και το δίπλωμα στον οδηγό.
Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει πέραν του χρηματικού προστίμου και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος οι περισσότεροι διοικητές βρίσκουν την χρυσή τομή δίδοντας νωρίτερα πίσω τα παραπάνω στοιχεία στους παραβάτες οδηγούς που πληρώνουν άμεσα το πρόστιμο…
Αγώνας της Κρήτης